Callosa Sostenible demana als arquitectes del PAI que renuncien

L’associació Callosa Sostenible envia una carta als arquitectes del PAI Aníbits-Margequivir per a que es retiren

L’Associació ciutadana Callosa Sostenible ha enviat una carta a cadascun dels arquitectes que participen al projecte de macrourbanització a la Serra de Bèrnia demanant-los què, com a professionals de renom amb obres que avalen el seu prestigi internacional, reconsideren la seua participació en este projecte, en base a les següents raons:

  • Des de l’associació Callosa Sostenible, formada per ciutadans i ciutadanes de Callosa d’en Sarrià i altres pobles de la Marina Baixa, ens preocupem per un desenvolupament coherent i sostenible al nostre poble i a la resta de la comarca.
  • El projecte s’emplaça a la Serra de Bèrnia, en una zona qualificada com a LIC (Lloc d’interès Comunitari) i ZEPA (Zona d’ Especial Protecció per a les Aus) protegida dins del marc de la normativa europea en la Xarxa Natura 2000. Aquesta àrea forma part del municipi de Callosa d’en Sarrià, què s’ha mantingut aliè, fins al moment, a la pressió urbanística que pateixen altres municipis del voltant com Benidorm, La Nucia, Altea o l’Alfàs del Pi. Això li ha permès conservar el seu teixit urbanístic compacte, mantenint vives les estructures socials tradicionals i les relacions veïnals tan valorades en el context de globalització contemporani.
  • Tota la comarca, la Marina Baixa, ha patit una construcció massiva en forma d’urbanització dispersa que, en primer lloc, ha destruït uns paratges d’un gran valor, tant per la seva riquesa ecològica com per la seva bellesa paisatgística, exhaurint els recursos hídrics per sobreexplotació. Però també ha deteriorat la qualitat de vida dels seus habitants per la manca de dotacions en equipaments, la pèrdua dels vincles socials i l’ús massiu de l’automòbil amb el consegüent abandonament dels serveis de transport públic. Considerem que el projecte Bernia serà un pas més cap a la destrucció del nostre patrimoni paisatgístic i cultural. El que aquest projecte planteja no és sostenible ni econòmicament, ni ecològicament, ni tampoc sociològicament. A hores d’ara, creiem que estan suficientment provats els desavantatges de la urbanització dispersa i la concentració de sòl monofuncional, en contraposició al bon funcionament de la ciutat compacta i diversa.
  • No és equilibrada la construcció de més de 2000 habitatges de luxe en terrenys d’un municipi al que doblarien la població. Habitatges que, pel seu alt cost, no estan a l’abast de gairebé ningú dels qui hi viuen actualment. Res a dir de la poca adequació d’un camp de golf en una zona amb aquestes condicions climàtiques. Tampoc s’entén quin tipus de ciutat crearà una intervenció que es situa a diversos kilòmetres de qualsevol municipi existent i a la qual pretenien arribar en helicòpter. Ni com ni amb qui és o pot ser respectuosa una actuació d’aquestes característiques. No cal anar molt lluny per adonar-se’n que aquest projecte no respon a les necessitats reals de la majoria sinó als interessos econòmics d’uns pocs.
  • El procés legal que s’ha seguit per a l’aprovació del pla parcial on aquest projecte s’inclou està ple d’irregularitats. Pel que fa al projecte Bernia, mai no s’ha exposat de manera transparent als ciutadans i ciutadanes. Les associacions Callosa Sostenible, Ecologistes en acció i la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat han presentat al•legacions a l’Ajuntament de Callosa d’en Sarrià, així com més d’un miler de persones a nivell individual. També s’han presentat denúncies que encara estan pendents de resolució al Tribunal Superior de Justícia.
  • I encara hi ha més: Un estudi de l’Institut Interuniversitari de Geografia de la Universitat d’Alacant signat per D. Antonio Gil Olcina (exrector de la Universitat d’Alacant i actualment director de l’Institut Interuniversitari de Geografia de la Universitat d’Alacant) trau a la llum dades que deixen en evidència la manipulació de dades de l’informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per justificar que existia recurs hídric suficient per a la construcció de dos camps de golf, més de 2000 habitatges de luxe i un hotel a Callosa d’en Sarrià.

Per tots aquests motius, hem demanat als arquitectes que reconsideren la seua participació en aquest projecte per a no veure tacat el seu nom i el seu prestigi professional.

A més a més, per al pròxim divendres 15 de febrer a les 19 hores, a la Casa de Cultura de Callosa d’en Sarrià, Callosa Sostenible projectarà els vídeos promocionals del projecte Bernia en els quals els arquitectes exposen breument quina serà la seua aportació Aprofitarem l’ocasió per a fer una reflexió-col·loqui i comptarem amb la participació de Dafne Saldaña, experta en arquitectura inclusiva i de gènere.